Errisbeg House Veterinary Hospital
Urban Designs Ltd

New premises were needed by the client to accommodate their expanding operation and due to their complex requirements, a purpose-designed building was seen as the best solution. The new building is in the form of an extension to the existing Victorian building, located adjacent to a conservation area. In order to achieve the desired appearence and form, a framed solution was chosen, allowing for speed of construction. It included both steel lattice trusses and glulam beams on a steel frame. Kalzip was chosen to provide a cost-effective solution to provide a curved roof form, allowing for speed of construction over more traditional roofing materials. 

The layout of spaces within the building was of great importance. The integration between public and clinical areas, storage rooms, X-Ray and MRI rooms, and administration areas were all pored over to ensure the building would operate in the most efficient way. Consultation rooms were between public and clinical areas, with access from both sides. This allowed veterinary staff to enter from treatment rooms and the public to access from the reception area. Large amounts of glass on this façade allowed natural light to flood in to limit the reliance on artificial light in public areas. The treatment room was positioned centrally within the heart of the building as a hub for activities that revolve around it.

Material choices took inspiration from the site's location within the heart of the National Forest. The extension was designed with a striking modern design with a mix of materials that would contrast with the red brick Victorian architecture of the existing. The use of a responsibly sourced Western Red Cedar cladding was specified, that will mellow over time to blend in with its surroundings. Exposed Glulam props and curved beams formed striking features. Large roof overhangs were used over the large glazed areas which provided shelter and shading. The south-east orientation of the roof allowed for installation of photovoltaics which contribute to reducing the building's carbon footprint. Altro Whiterock internal cladding was provided throughout the building as a hard-wearing hygienic finish, withstanding walls from being scratched by animals and scuffed by trolleys.