Vinery Mews
PiP Architecture

The brief for the project was to convert a dilapidated warehouse building of a single leaf brick construction with an asbestos roof to an open plan office that maximised natural light and office floor area and took advantage of interesting existing features in the building. To maximise floor area a mezzanine floor was inserted which was supported on bespoke steel columns with the floor itself being clad in ply boarding. The thoughtful design maximises interaction in the open plan office environment and creates a healthy environment to work in.

The industrial nature of the converted building complements its existing setting as a back land industrial building. PiP tried to reuse as much of the existing building as possible to reduce embodied energy. The thermal envelope was also upgraded to provide a comfortable working environment. Raw materials are exposed throughout with exposed brick and steelwork and polished concrete floor. Existing features from the warehouse were also retained such as the old sliding doors. At the core of this project, upcycling and recycling were key driving forces to ensure this disused derelict building was brought back in to the 21st century and to accommodate the high-level of commercial office environment people deserve post-COVID-19.

The client had a lot of input in the design and had images of how they envisaged the office. The contractor has worked closely with the client before and was brought on board for their expertise on conversion projects. This close relationship is what was key to bring good quality workmanship to the project. The building is high performing, maximising natural heat retention and cooling through mechanical ventilation. The layout is open plan allowing flexibility in operations, modern, light and a thoroughly enjoyable environment to return to the office in.